2019. jún 22.

Klasszikusok és kortárs zúzás

írta: Ittvagyoka
Klasszikusok és kortárs zúzás

#MTF15

Minden évben egy héten keresztül a Győr a tánc fővárosa, a városban sétálgatva is úton-útfélen táncművészekkel találkozhatunk, plakátok hirdetik mindenfelé a színes programokat, amelyek között szinte véletlenül bukkantam Lakatos János 'másik' kiálltásába, aki a Győri Nemzeti Színház mellett a hangulatos főtéri Botanica kávézóban is megmutatja a Mozgó célpont című kiállításból kimaradt darabjait. Érdemes betérni, és egy kávé mellett elmélázni azon, hogy milyen tünékeny csoda a tánc és hogy fotós szemmel milyen kihívásokat tartogathat a táncoló testek megörökítése...

A 15. Magyar Táncfesztivál csütörtök esti Európai Gálájának első felvonásában klasszikus, a másodikban kortárs produkciók szerepeltek.

Az első felvonásban  a klasszikus balett repertoárhoz tartozó nagy művek részleteit adták elő neves európai művészek. Elsőként a Moszkvai Imperiál Balett két szólistája a Fehér hattyú című pas de deux-t adta el a Hattyúk tavából. 

ht.jpg

Őket követte a Rómeó és Júlia, a Don Quijote, a Kalóz és a Copelia egy-egy részlete a Bukaresti Nemzeti Operaház Balettegyüttese és a Horváth Nemzeti Balett szólistáinak előadásában. A közönség vastapssal köszönte meg a művészek bravúros táncát. 

kal.jpg

A második felvonás a kortársaké volt: elsőként a Frenák Pál Társulat Hir-O című előadásának részletét láthattuk, a hiroshimai atomtámadást idéző mű három táncos által bemutatott részletében a hagyományos japán táncok elemeit óriási bambuszrúdon bemutatott szuggesztív frenáki mozdulatokkal keverve láthattunk.

fre.jpgA Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola, Szakgimnázium és Kollégium 12. osztályos növendéke, Gömöri Lara saját, Légszomj című koreográfiáját mutatta be, majd a házigazda Győri Balett táncművésze, Golubkovics Gergely improvizációját láthattuk dübörgő techno zenére.

gg.jpg

Örvendetes, hogy mindkét fiatal koreográfiája saját alkotás volt; a fiatal művészek önálló, gondolkodó, alkotó entitásként reflektálnak az őket körülvevő világra és alkotnak a saját hangjukon megszólaló műveket.

A KET Special Society részlete is duzzadt a fiatal energiáktól, az estet pedig a Magyar Táncművészeti Egyetem végzőseinek Igor Kirov által megálmodott előadása zárta.

ket.jpg

Szólj hozzá

tánc klasszikus balett táncfesztivál modernbalett