2019. jún 23.

Az MMA napja a 15. Magyar Táncfesztiválon

írta: Ittvagyoka
Az MMA napja a 15. Magyar Táncfesztiválon

#MTF15

Június 21-én rendezték meg az MMA szakmai napját a Győri Balett Stúdiójában a 15. Magyar Táncfesztivál kísérőrendezvényeként.

Ezév szeptemberétől mintegy száz művész kapott támogatást a Magyar Művészeti Akadémiától ösztöndíjprogram keretében. A pályázatra több, mint 1500-an jelentkeztek, a pályázók köréből választották ki a száz idei ösztöndíjast. Közülük hívtak meg a táncfesztivál szervezői két művészt, egy operaénekest és egy színészt, hogy a szakmai programsorozat keretében bemutassák prezentációikat.

A tematikus nap lehetőséget biztosított a ösztöndíjasoknak a szélesebb körben való, szakmai közönség előtt való bemutatkozására, valamint Major Rita tánctörténész előadását is meghallgathatták meg az érdeklődők.

Kiss János igazgató úr köszöntője után indultak a szakmai programok. 

szb_1689.jpgElsőként Major Rita tánctörténész ismertette a balerina imázs változásait Degas korától napjainkig.  A kutató a magyar színpadi tánctörténet szakértőjeként forrásként a korabeli tudósítások, kritikák, esztétikai jellegű viták felhasználásával állította össze érdekes összefoglalóját. A nagy sikeren felbuzdulva jövőre talán egy hasonló tematikus nap keretében megismerhetjük a férfi táncosok társadalmi megítélését is történeti kontextusba helyezve...

szb_1715.jpgA tánctörténeti előadás után Czikora István László Szavakon túl című előadását hallhattuk. A fiatal operaénekes saját élettörténetén -maga is állami gondozottként nőtt fel- keresztül mutatta be a hátrányos helyzetű kisgyermekek részére biztosított zenei képzés lehetőségeit. A sokszor szívszorító, képekkel illusztrált előadása is osztatlan sikert aratott.

szb_1731.jpg

 Végül Kozma Gábor Viktor prezentációját láthatta a közönség Színészténingek magyar nyelvű kutatása, oktatása és alkotói felhasználása címmel. A fiatal színész olyan külföldi kurzusokon vett részt, amelyek magyar nyelvterületen nem képezik részét a felsőfokú színházi oktatásnak. Az elsajátított tudásanyagból gyakorlatsort állított össze, amely a különböző tréningtechnikák elemeit felhasználva a magyar nyelvű színészek számára kínál gyakorlati útmutatót a repertoár színházi alkotásban felmerülő gátló tényezők kezelésére. Beszámolójában részletesen kitért a Suzuki színésztréning módszerre is, amelyet maga is oktat.

szb_1757.jpg

 

 

Szólj hozzá

fesztivál tánc mma táncfesztivál magyartáncfesztivál