2019. jún 19.

Mindegy, hogy büdösbogár vagy poloska...

írta: Ittvagyoka
Mindegy, hogy büdösbogár vagy poloska...

#5GYTF

Érzékelhető a programokon, hogy az V. Gyermek Táncfesztivál szervezői nagy hangsúlyt fektetnek a legkisebbek színházi nevelésére és időről időre olyan előadásokkal örvendeztetik meg a kicsiket, amelyek a művészetre fogékonnyá és nyitottá teszi őket. A programok között a legkisebbeknek szóló műveket is találhatunk, amelyek erős színeikkel, dallamos zenéjükkel, egyszerű, érthető sztorijukkal élményt adnak a kis korosztálynak is.

A Bozsik Yvette Társulat csecsemőszínházi produkciót, a Bogarak című előadást hozta a fesztiválra, amelyet szerda délelőtt a Győri Balett Stúdiójában adtak elő.

szb_0348.jpg

Babzsákokon ülve tekinthették meg a kis nézők a Bogarak című kifejezetten kisgyerekeknek szánt alkotást, melyben két katica és egy poloska/ganajtúró/pók (oké, rákerestem) vív heroikus küzdelmet némi ételmaradékért. A mostanság divatos pizzaszelet/fagyi/sült krumpli alakú fürdőmatrac határozza meg a mértbeli arányokat, ezeket a számukra hatalmas, rágószerveik számára igencsak kedves morzsákat próbálják bogaraink megkaparintani.

szb_0389.jpg

Akciódús, fordulatos, ugyanakkor vicces is, ahogyan a táncművészek a legapróbb mozdulatokig átgondoltan  tudják megjeleníteni a bogarak tréfás mozgását. Az alkotás azonnal megragadta és a kb. 30 perc alatt végig kézben tartotta a kicsik és a nagyok figyelmét, akik vastapssal és –ahogy én láttam, sok aranyszínű babbal- jutalmazták az eredeti táncjátékot.

A nézőtéren körülnézve érzékelhető volt - ami  egy gyerekműsor szempontjából sem elhanyagolható-, hogy a felnőttek számára is szórakoztató volt a rengeteg geggel operáló táncszínház.

szb_0403.jpg

Néhány lépéssel elhagyva a Győri Balett Stúdióját egy kis szösszenetnek voltam a fültanúja: egy testvérpár, egy 5 év körüli kislány és egy hét év körüli fiúcska vitatkozott az előadásban szereplő bogarak rendszertani besorolásáról, amit a nagyobbik azzal zárt le, hogy mindegy, hogy a katicák ellenfele büdösbogár volt vagy poloska, lényeg, hogy a tesók összebarátkoztak a többiekkel, szent lett a béke!

Azt hiszem, ha ennyit sikerült dekódolni, Bozsikéknak és a közönségnek is nyert ügye van!

 

Szólj hozzá

tánc győr bogarak magyartáncfesztivál gyermektáncfesztivál bozsikyvettetársulat