2019. jún 20.

Gólyaláb, gyerekvers, szóviccek, focista, vitéz, csikizés

írta: Ittvagyoka
Gólyaláb, gyerekvers, szóviccek, focista, vitéz, csikizés

#5GYTF

A programsorozat házigazdájának kérdésére, miszerint van-e olyan gyerkőc, akinek még el kell magyarázni, hogy miért fontos figyelmesen szemlélni az előadást vagy mi az Aranybab-díj, már egy kéz sem emelkedett a magasba; úgy tűnik kialakult a törzsközönség a gyerekek körében is.

Jó hír, hogy a kicsik már gyermekkorban megismerkedhetnek az önkifejezés ezen formájával, a tánccal, melynek műfaját a héten eddig látható előadások szabadon is kezelték. Az alkotók a tánc, a báb és a zene együttes felhasználásával hozták létre előadásaikat.

Ilyen kevert műfajú volt a szerda délutáni is: a Nagyvárad Táncegyüttes és a Szolnoki Szigligeti Színház közös, VANmese című produkcióját ’ zenés előadás versekre kicsiknek és nagyoknak’ műfaji meghatározással hirdetik a szórólapon, amelyet gondosan kikészítettek minden székre a szervezők a Kisfaludy teremben.

szb_0431.jpg

Az előadás kezdetén a szereplők mindenkinek kedvesen a tudtára adták, hogy itt most lesz mese. A két színész, a táncosok és a zenészek közös műsorában ugyan mese nem volt, de azon kívül tényleg minden, ami egy gyereknek tetszik, a teljesség igénye nélkül: gólyaláb, gyerekvers, szóviccek, focista, vitéz, csikizés…

szb_0500.jpg

A kb. 70 perces előadás alkotói szerint egy gyerek fejében sok dolog megfér egymás mellett; produkciójuk szándékoltan (?) eklektikus, kortárs romániai magyar gyerekverseket adtak elő és néphagyományokat mutattak be az évszakok szerinti sorba rendezve, a zenészek és a táncosok jelmeze is vegyes, hétköznapi és népi viseleteket keverve. A gyermeki nézőpontból megszólaló színészek szövegeihez kapcsolódva, mintegy ráerősítve láthattunk táncot is. Végül a gyerekeket is megtáncoltatták, amiben örömmel vettek részt a kis nézők.

szb_0533.jpg

A gyerekeket gyermeknyelven megszólító előadás nagy sikert aratott és rengeteg aranybabot hozott az alkotóknak.

szb_0557.jpg

A csütörtökön véget érő gyerektáncfeszt utolsó előadásaként ma délután a házigazdák Forgószél, avagy a képzelet csodája című mese balettje száll versenybe az Aranybab-díjért!

A díj átadására a Széchenyi téren kerül sor, amelyet a Kiskalász zenekar koncertje követ majd!

 

Szólj hozzá

fesztivál tánc táncfesztivál gyermektáncfesztivál nagyváradtáncegyüttes szolnokiszigligetiszínház