2021. jún 19.

Átjáró egy másik világba

írta: Ittvagyoka
Átjáró egy másik világba

Hogy mit szeretek Giselle történetében? A megbocsájtás képességét – ami valljuk be, időnként egyáltalán nem könnyű –, valamint azt a hatalmas szerelmet, amely a síron túl is tovább él (ó, igen… itt egy javíthatatlan romantikus beszél). Hogy mit szeretek Lajkó Félix zenéjében? A lüktető szenvedélyt, a finom lírát, azt, hogy képes a szívem mélyére hatolni. És hogy mit szeretek a Győri Balett GisL című előadásában? Mindent!

196407127_156045599911914_5509372287283684901_n.jpg

Fotó: Rózsa Tamás

Velekei László az eredeti történetből kiindulva egy teljesen új, időtlen darabot alkotott. A díszlet egyszerű, de sokrétű: a mozgatható dobozok néha kivetítőként szolgálnak, máskor tükörként, és erdővé is képesek átalakulni. Ám számomra ennél sokkal többet jelentettek. Tükröt, ami által magunkba nézünk, a psziché mély erdejét, átjárót egy másik tudat-, és létállapotba, ami GisL esetében az őrületet, illetve a fizikai halált jelentette.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-5513.jpg

Fotó: Szabó Béla

Lajkó Félix gazdag zenéje és az érzelemmel töltött, kifejező mozdulatok tökéletes egységet alkotnak, miközben a nézőt végig vezetik a történeten. Herkovics Eszter Adria éteri, tiszta lelkületű GisL, Daichi Uematsu mély érzésű, saját lelkiismeretével küszködő Albrecht, Guti Gerda erőteljes, bosszúszomjas Myrtha, Luka Dimić pedig Hilarion szerepében a viszonzatlan szerelemtől szinte démonná válik. A főszereplők mellett elengedhetetlen kiemelni a tánckart, amelynek minden egyes tagja kiváló szólista, mégis hihetetlen egységben dolgoznak együtt a háttérben, olyan hatalmas energiát mozgósítva, amelyet még az utolsó sorokban is érzékelni lehet.  

195714595_192154479376627_8516961924681045244_n.jpg

Luka Dimić, Herkovics Eszter Adria és Daichi Uematsu Fotó: Rózsa Tamás

A GisL című előadásnak idén májusban volt az online bemutatója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatában. Eredetileg a premier tavaly lett volna a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, majd Győrben a Magyar Táncfesztiválon. Amikor le kellett mondani az élő előadásokat, arra gondoltam, hogy ha majd egyszer a bemutató megtörténik élőben, sokkal nagyobbat fog szólni, mint egy évvel ezelőtt. Tegnap este a Széchenyi téren kiderült, igazam volt.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-5207.jpg

Fotó: Szabó Béla

Holnap, a fesztivál utolsó napján, szintén a Széchenyi téren találkozunk, a Győr 750 című jubileumi díszelőadáson, amelyen fellép a házigazda Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a Maros Művészegyüttes, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.  

A GisL bemutató a Bartók Tavasz keretében a Győri Balettel és a Fonó Budai Zeneházzal közös programként a Müpa szervezésében valósult meg.

Szólj hozzá

magyartáncfesztivál győribalett