2019. jún 22.

Szaranszki Carmen

írta: Ittvagyoka
Szaranszki Carmen

#MTF15

A szaranszki orosz társulat az érzéki cigánylány tragédiába torkolló történetét táncolta el tegnap este a táncfesztiválon, nagy sikert aratva, állva tapsoló közönséggel.

carmen.jpg

A boldogtalan szerelem hálás téma, Bizet zenéje, Mérimée regénye -amiből a balett librettója készült- pedig egyaránt   remekmű, így egy Carmen előadás  sikere csak azon múlhat, be tudják-e a művészek mutatni azt a lehúzó, örvényhez hasonló szenvedélyt, amely olyannyira magával ragadja a tisztességes Don Josét, hogy végül legyőzve minden benne élő  társadalmi konvenciót, megölje szerelmét.

A mordvinföldi fővárosból érkező társulat előadása Spanyolországba röpítette közönségét, a verőfényes napfény helyett azonban baljós, árnyszerű fények és sötét díszlet a kezdettől utalt a szomorú végkifejletre. A jelmezek színpompásak voltak, azonban az előadás mindvégig kicsit tablószerű maradt.

A Carmen a zabolázhatatlan személyiség szabadásgvágyáról szól, aki őrületbe, teljes romlásba dönti Don Josét. A higgadt, erényes férfi a szenvedély hatására hátrahagyja párját és Carmenhez szegődve odaadja magát a ennek az elveszejtő szerelemnek. Az őrület, a féltékenység, a szerelmi szomorúság és a férfi lelki tusája mind-mind hálás témák, amelyeket a szaranszkiak előadásának koreográfusa a tánc nyelvén úgy fogalmazott meg, hogy azt a 15. Magyar Táncfesztivál  tegnap esti közönsége értette és szerette.

 

 

Szólj hozzá