2019. jún 23.

Julie kisasszony játszmái

írta: Ittvagyoka
Julie kisasszony játszmái

#MTF15

Szent Iván éjjelénél néhány pár nappal korábban mutatta be a Miskolci Balett társulata a 15. Magyar Táncfesztiválon Velekei László Seregi- és Harangozó-díjas koreográfus Julie kisasszony című táncművét. 

szb_2154.jpg

Velekei  a női psziché nagy ismerője, alkotói ouvre-jából rendre kiemelkednek az önsorsrontó, elbukott női lelkek motviációit vizsgáló koreográfiák. Az alkotó témaválasztása ezúttal Strindberg vészterhes, fojtogató hangvételű művére esett, ebből alkotott sodró lendületű, a baljós expozíció klausztrofób atmoszférájából a nézőt a  drámai végkifejlet felé lavinaszerűen magával ragadó, az ember ösztönös késztetéseit pontosan megfogalmazó táncmű.

szb_2230.jpg

A svéd drámaíró szomorújátéka nyomán készült előadás a nyár legrövidebb éjszakáján játszódik,  amikor is felszabadulnak az elfojtott érzelmek és előtörnek az ösztönök társadalmi rangtól függetlenül. A grófkisasszony, a lakáj és a szakácsnő szerelmi háromszögét drámai módon bemutató táncmű szenvedélyesen fogalmazza meg a kérdést: szabad-e a hőn áhított boldogság morzsáit kierőszakolni akár a bűn árán is?

szb_2231.jpg

A díszletként szolgáló szobabelső és a letisztult, egyszerű jelmezek mind az emberi játszmákat bemutató mozdulatokra, a táncra irányítják a néző figyelmét: a miskolci táncművészek az emberi vonzások és taszítások kettősségében feszülő nő és férfi, úr és szolga vergődő, kétségbeesett domananciáért folytatott, erőszakba torkolló harcát mutatják be.

szb_2242.jpgA Kisfaludy teremben megtartott teltházas előadás közönsége vastapssal köszönte meg az előadást a miskolci táncművészeknek és a táncművet jegyző, a házigazda győri társulat művészeti vezetőjének, Velekei Lászlónak.

szb_2245.jpg

 

Szólj hozzá