2021. jún 03.

Egy lépés előre

írta: Ittvagyoka
Egy lépés előre

Majd' kiugrottam a bőrömből, amikor megtudtam, hogy lesz idén Győrben táncfesztivál. Hiányzott a TÁNC! Nemcsak az élő táncszínházi előadások, hanem minden, amit a tánc jelenthet: az ölelések, a szabadság érzése, a közösségi élmény, az önfeledt szórakozás.

a1.jpg

A tavalyi kényszerkihagyás után idén kissé megváltozott formában zajlik a 16. Magyar Táncfesztivál. A cél, hogy az esemény mindenki számára elérhető és biztonságos legyen, ezért a program egy része online lesz látható, amelyet reggel 7 és este 10 óra között lehet megtekinteni. Új helyszínként csatlakozik az Apátúr-ház, amely a közönségtalálkozóval egybekötött vetítéseknek, a 6. Gyermek Táncfesztivál előadásainak és a kísérőprogramoknak ad helyet. A hétvégi nagyszabású előadások pedig a Széchenyi téren felállított színpadon kelnek életre. Az idei fesztivál nem csak a táncot ünnepli, hanem Győr királyi várossá válásának 750. évfordulóját is. 

De nézzük is meg, hogy napról napra milyen programokon vehetünk részt személyesen vagy a virtuális térben.  

Június 14-én, hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak munkáival ismerkedhetünk meg az MMA Konferencián, ezt követi a MANK Táncképek című kiállításának megnyitója. Az esti közönségtalálkozóval egybekötött vetítésen a Magyar Nemzeti Balett Tűzmadarak című előadása, az online térben pedig az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Vérző patak című előadása látható.

Június 15-én kezdődik a 6. Gyermek Táncfesztivál, amelyet a Győri Balett nyit meg a Gryllus Vilmos zenéjére készített Maszkabál című előadással. A közösségi vetítésen a Frenák Pál Társulat Spid_er, az interneten keresztül pedig a Gangaray Dance Company Agora című produkciója tekinthető meg.  

Június 16-án az Apátúr-házban a Tünet Együttes Kucok – játssz velünk mesét! című interaktív előadásával, online pedig a Pécsi Balett Piroska és a farkas című darabjával folytatódik a Gyermek Táncfesztivál. Az idén 60 éves Pécsi Baletté lesz a főszerep az esti vetítésen is, amelyen a társulat Rómeó és Júlia című előadása látható. A virtuális térbe a Közép-Európa Táncszínház Set Your Mind Free című darabja költözik be.

Június 17-én a Gyermek Táncfesztivál záró programja a Kulcsár Noémi Tellabor Állatok farsangja című előadása lesz, online pedig a Nagyvárad Táncegyüttes VANmeSE című produkciója szórakoztatja majd a kicsiket és játékos kedvű nagyokat. Ugyancsak ezen a napon két jubileumot ünneplő együttes kapott helyet. A fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című produkciója a közösségi vetítésen, a 30 éves Budapest Táncszínház Viszlát a levegőben! című darabja pedig online látható.

Június 18-án, pénteken Győr testvérvárosainak estje tekinthető meg az Apátúr-házban, majd kiköltözünk a Széchenyi térre, ahol Lajkó Félix és a Győri Balett várva várt GisL című produkciójának bemutatója lesz. A virtuális térben a Székesfehérvári Balett Színház Fantomfájdalom című darabját nézhetjük meg.

_dsc2266_ambrus_laszlo.jpg

Lajkó Félix-Győri Balett: GisL Fotó: Ambrus László

Június 19-én, szombaton a Recirquel Társulat Non Solus című előadása tekinthető meg a közönségtalálkozóval egybekötött vetítésen, online a Bozsik Yvette Társulat Nyaralás című produkciója látható. A Széchenyi téren a magyar amatőr néptáncmozgalom köszönti a 750 éves Győrt a Kárpát-medence táncai című műsorral. Az est rendezője a fesztivál szakmai védnöke, az idén 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc „Tata”.

A fesztivál utolsó napján, június 20-án online látható a Szegedi Kortás Balett Credo című produkciója. Este pedig a Széchenyi téren Győr 750 címmel nagyszabású gála zárja a fesztivált, amelyen fellép a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a Maros Művészegyüttes és a Nemzeti Táncegyüttes.

mane_megidezettkarpatalja_dusagabor_150.jpgMagyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja Fotó: Dusa Gábor

Érdemes tehát elővenni a naptárakat, okostelefonokat és bejegyezni a dátumokat. Hamarosan találkozunk Győrben, addig pedig ide kattintva lehet böngészni a programokat és jegyet vásárolni: Magyar Táncfesztivál – Győri Balett (gyoribalett.hu)

Én már nagyon várom a fesztivált egyfelől a gazdag program miatt, másfelől pedig azért, hogy végre azt érezhessem: egy (tánc)lépéssel közelebb kerültünk a normális élethez!

Szólj hozzá

győr magyartáncfesztivál gyermektáncfesztivál