2021. jún 20.

Káprázat és csoda

írta: Ittvagyoka
Káprázat és csoda

Tánc és cirkusz ötvözete, generációk és tájegységek találkozása, valamint az évfordulók színesítették a Magyar Táncfesztivál hatodik napját.

Az Apátúr-Ház udvarán az idei utolsó közösségi vetítésen a Recirquel Társulat volt a vendég. Vági Bence rendező-koreográfus, művészeti vezetővel, valamint a Non Solus című előadás két szereplőjével Illés Renátóval és Zsíros Gáborral találkozhattunk. A társulat előadásaiban a cirkusz és a tánc kézen fogva jár, s mint kiderült, a társulati tagokban is benne rejlik ez a dualitás. Illés Renátó artistaként közelített a tánc felé, míg Zsíros Gábor a tánc felől érkezett az artisták világába. Számukra, és Vági Bence számára is egyik a másik nélkül nem lett volna egész, a két műfaj ötvözete adja meg a teljességet. A vetítésen a Non Solus (Nem egyedül) című előadás volt látható, amelyet a New York Times így jellemzett: balett a levegőben. Az alkotók elmondták, hogy a darab teret ad mindenkinek, hogy megalkothassa belőle a saját történetét.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-5991.jpg

Illés Renátó, Zsíros Gábor, Vági Bence és Mohácsi Szilvia

Számomra az egységtől való elszakadás és a paradicsomi állapotba való visszatérés vágya volt a produkció fő gondolata. Az előadás elején egy átlátszó burok mögött boldogan szárnyaló, elmosódott alakokat láthatunk, akik aztán kiszakadnak ebből az édeni állapotból. A burok megreped, és a két figura magányosan a földön találja magát, de a vágy a repülésre, a szárnyalásra nem múlik el. Az előadásban a burok lengő függönyként vissza-visszatér; valahogy az életben is mindannyian ezt az időnként felsejlő érzést keressük. Azt a boldogságot, amelyre lelkünk valahol mélyen még emlékszik.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-6026.jpg

A darab egyszerre szemet gyönyörködtető és felemelő, ahogy a művészek mozdulataikkal ellentmondanak a fizika törvényeinek, semmibe veszik a gravitációt, ahogy egymás minden apró rezdülését érzik. Vági Bence tökéletesen megfogalmazta: a cirkusz a káprázat, a tánc az önkifejezés, és a kettőből születik meg a csoda.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-6031.jpg

A Széchenyi téren a magyar amatőr néptáncmozgalom köszöntötte az idén 750 éves Győrt A Kárpát-medence táncai című előadással. Előadás előtt a néptánchoz több szállal is kötődő Ertl Zsombor, színművész üdvözölte a nézőtéren jelenlévő egészségügyi dolgozókat és a Megyei Védelmi Bizottság munkatársait, mindenki nevében megköszönve odaadó munkájukat, illetve köszöntötte az idén 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc „Tatát”, aki a Magyar Táncfesztivál szakmai védnöke, és egyben az est szerkesztő-rendezője is volt.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-6620.jpg

Majd kezdetét vette az ünnepi műsor, amelyen – a Bekecs Zenekar kíséretében – hét kiváló amatőr néptáncegyüttes, valamint győri táncos gyerekek léptek fel. Az együttesek mindegyike egy magyarországi és egy határon túli tájegység táncait mutatta be. Fellépett a Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyüttes, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Vasas Művészegyüttes Tánckara, Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Szentendre Táncegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, valamint a Győri Lippentő Táncegyüttes. Gyönyörű viseletek, táncok követték egymást, Kalotaszegtől a Dél-Alföldig, Palócföldről a Dunántúlig, Mezőségtől Rábaközig szinte sorról-sorra varázsoltak el a lendületes koreográfiák, amelyekben rengeteg humor és még több szív volt. Több generáció – éltes és fiatal – egyaránt nagy lelkesedéssel ropta, és öröm volt látni, hogy nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is ritmusra jártak a lábak.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-6742.jpg

És mivel ünneplésből soha nem lehet elég, az előadás végén Győr alpolgármestere, Dr. Pergel Elza adta át a város ajándékát Novák Ferenc „Tatának", megköszönve nem csak a tegnap estét, hanem az elmúlt évtizedek csodáit is.

foto_szabo_bela-16-tancfesztival-6747.jpg

Fotók: Szabó Béla

Szólj hozzá

győr magyartáncfesztivál