2022. jún 09.

Tánc minden formában és mennyiségben

írta: Ittvagyoka
Tánc minden formában és mennyiségben

Még néhány nap, és kezdődik a 17. Magyar Táncfesztivál! Miközben már javában készülök Győrbe, összeírtam néhány pontban, miért is várom annyira a fesztivált.

eteludvar_talcabetet_37x25_cm.jpg

  1. Mert idén három fesztivál kínál programot minden korosztálynak

Az idei Magyar Táncfesztivál június 13-19. között nemcsak a 7. Gyermek Táncfesztiválnak ad helyet, hanem első alkalommal a Győri Balett MiniFesztiváljának is, amely elsősorban a gyerekeket és a fiatalokat szólítja meg.

A program tehát gazdagabb, mint eddig bármikor, és túlzás nélkül állíthatom, hogy 0-tól 100 éves korig (sőt azon túl is) mindenki találhat magának izgalmas programot. A fesztiválon, a hagyományokhoz híven, a tánc minden műfaja látható lesz számos magyar táncegyüttes felvonultatásával. A fesztivál fő programjában a Nagyszínpadon és a Kisfaludy teremben egy hét alatt 15 társulat tekinthető meg, a Gyermek Táncfesztiválon 4 előadás, míg a MiniFesztiválon 7 különböző produkció kapott helyet. A teljes programot szinte lehetetlen felsorolni, én is csak abban reménykedem, hogy a fesztivál kavalkádjában nem hagyok ki semmit.  A teljes program és jegy információ itt érhető el: Magyar Táncfesztivál - Győri Balett (gyoribalett.hu), miniFesztivál - Győri Balett (gyoribalett.hu)

1200x628_minifeszt_fb_cover.jpg

  1. Mert táncolni is lehet

A kicsik a MiniFesztiválon minibalett és WobbelYoga órákon vehetnek részt, és szinte biztos, hogy Gryllus Vilmos, valamint az Aranykapu zenekar koncertje is táncba hívja a gyerekeket.

Nekünk, nagyobbaknak az ingyenes szabadtéri programok nyújtanak lehetőséget arra, hogy táncra perdüljünk. A II. János Pál téren felállított színpadon minden nap más és más ritmusra lehet megmozdulni. Lesz show tánc, jazz és flamenco, néptánc estek táncházzal, és koncertet ad a PASO, valamint a Budapest Bár is.

  1. Mert az elménket is meg lehet táncoltatni

A kiállítások lehetőséget adnak az elcsendesedésre, vagy éppen az emlékezésre, a szakmai programokon pedig a táncot más oldalról ismerhetjük meg.

Idén két kiállítás és három szakmai program kapott helyet Győrben. Június 13-án, hétfőn 10 órakor Hogyan érkezett a balett Magyarországra? címmel nyílik kiállítás a Múzeumházban, amelyet az azonos című szimpózium követ 10.30-kor. Ugyancsak hétfőn 18.30 órakor a Nemzeti Színház Csillárszintjén a nemrég elhunyt Markó Iván emlékére nyílik a 12 év-12 kép című kiállítás.  A szakmai programok június 14-én folytatódnak a Múzeumházban a Művészet/Elmélet elnevezésű konferenciával, majd június 17-én az Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak bemutatkozásával. A szakmai programok nyitottak és ingyenesen elérhetők mindenki számára.

  1. Mert Győrben lenni jó

Szeretek vissza-visszajárni, számomra Győr minden évszakban nagyon hangulatos. Az viszont egészen varázslatos, ahogy a táncfesztivál idején átváltozik: másképp lüktet, más ritmust vesz fel, ahogy megtelik zenével, tánccal és táncosokkal. És tovább marad ébren – velünk együtt.

Szólj hozzá

fesztivál minifesztivál magyartáncfesztivál gyermektáncfesztivál